Om Åke


PhD, docent i medicinsk vetenskap, professor i molekylär virologi vid Smittskyddsinstitutet / Karolinska Institutet, Stockholm.

 

 

 

 

Sagt om Åke:

”Kombinationen vetenskapligt kunnande och egen erfarenhet av beroende är helt oslagbar”

Gunnar – 40 år, entreprenör.

 ”Jag tänker ofta på våra samtal som äntligen fått mig att förstå vad jag lider av för sjukdom – den kunskapen hjälper mig mycket i mitt nya nyktra liv”

Eva – 53 år, tjänsteman.

PRIME For Life

Åke har, tillsammans med My Skarsgård, arrangerat PRIME For LIfe-kurser vid ett tiotal helger under 2011.

Nya kurser planeras nu inför hösten 2012 och detaljerad information kommer upp på hemsidan så snart som möjligt. Se även under ”Aktuellt”

Nedan några uttalanden från kursdeltagre:

Värdefull insikt…
Tommy, 27 October 2011
Tänk om alla fick ta del av den kunskap som faktiskt finns samlad om beroende och missbruk, då skulle många människor i allt väsentligt må väldigt mycket bättre. Helt krasst skulle även samhället spara en förskräcklig massa pengar.
Hos My och Åke i Myggebo på Ljusterö har man lyckats att tratta ner en mängd kunskap och forskningsresultat från olika hörn av världen så man sedan på ett mycket pedagogiskt och enkelt sätt kan förstå mekanismerna som skapar ett beroende och missbruk. Som i sin tur orsakar så oändligt mycket sorg, lidande och elände.
Nu är det ju så praktiskt ordnat så om man bara förstår vad det är som händer i kroppen när man tillsätter t ex alkohol och om man känner till att generna kan fyrdubbla riskerna och om man, framför allt, förstår och inser att det är en sjukdom, då finns utmärkta möjligheter att vrida tillvaron rätt igen.
Jag är själv i den sitsen att jag kommit till rätta med mitt alkoholberoende och är numer spiknykter sedan snart fem år, så jag vet ju att det faktiskt fungerar.
Att sedan både My och Åke (förutom egenskaper som läkare resp. professor) själva har en bakgrund och egen erfarenhet av alkoholmissbruk sätter kvalitetsstämpel på hela anrättningen. Men riktigt känner närvaron och att de verkligen vet vad de pratar om. Och inte minst lyssnar.
Så jag vill bara tacka för en fantastiskt trevlig och lärorik helg vid havet på natursköna Ljusterö, bättre miljö kan man inte tänka sig.
Inte heller att förglömma den kalasgoda maten Yv lagade åt oss. Tänk att en hästtränare från Solvalla är rena ”Plura” vid gasspisen.

Kramar från två mycket nöjda deltagare Tommy och Nonne

Erfarenhet tyngre än akademisk kunskap
Tommy, 13 January 2012
 
Såg Sverkers stora strid på TV. Här luftades allsköns synpunkter om hur man ska komma till rätta med problemet Alkohol. Som vanligt så hade det samlats en hel hoper med experter på olika medicinska områden tillsammans med diverse politiker som kan beröras av den här frågan.
Och precis som vanligt så lades huvudena på sned och med bekymrade miner var de flesta rörande eniga om att det skulle nog bli bättre med höjda skatter, förbud och restriktioner… Jo, jo, vi har hört det förr.
Men då händer något som inte är vanligt, plötsligt är My och Åke där och pratar om hur viktigt det är att sprida kunskap om riskfaktorer och ärftlighet m m. Kännedom om hur kroppens mekanismer fungerar ihop med alkohol och hur man kan lära sig att tyda signalerna och hejda ett stundande missbruk i tid. Vikten av att få människor att inse att alkoholism är en sjukdom.
Här ställs egen livserfarenhet/kunskap mot rent akademiskt kunnande.
De här experterna och politikerna vill säkert bara väl, men dom kan aldrig förstå. Men man tycker att de kunde lyssna i alla fall och släppa fram all den kunskap som finns bland många av oss som gjort den här resan.
Så stå på er My och Åke, ni har något viktigt att berätta och jobba med. Det är bara att nöta på, en dag i taget…Kursen ändrade mitt liv
Nöjd deltagare, 06 February 2012
Jag skulle vilja påstå att Myggebos helgkurs ändrade mitt liv. Jag anmälde mig spontant till kursen på grund av nyfikenhet och ett genuint intresse av att lära mig mer om alkoholism. En nära person hade gått bort efter många års kämpande med alkoholism och jag hade upplevt att jag själv kämpade med vissa destruktiva beteendemönstrar när jag drack alkohol. Inte alltid, men tillräckligt ofta för att känna en viss oro. Jag visste att jag inte hade ett fysiskt beroende men kände samtidigt att jag inte hade full kontroll över mig själv när jag blev berusad. Jag ville förstå varför och jag ville gärna slippa mitt destruktiva beteende och den ångest som följde när jag nyktrat till.

Jag lärde mig precis allting jag behövde lära mig under den helgen. För det första så förstod jag för första gången vilken otrolig stor risk jag utsatt mig för när jag drack för mycket. Jag fick den kunskapen jag behövde i raka och tydliga fakta, för att förstå precis vad högriskbeteende är när det gäller alkohol, samt exakt hur farligt det är. Jag lärde mig en hel del om missuppfattningar, både mina egna och andras, samt hur personer runt omkring mig medvetet och omedveter påverkade mitt beteende. Och jag lärde mig att jag inte kunde kontrollera när jag skulle utveckla ett beroende om jag fortsatte i samma spår.

Jag bestämde mig under den andra dagen av utbildningen att aldrig utsätta mig för högriskbeteende igen och därmed slutade med det efter 20 långa år. De fördelarna som har följt detta beslut är slående. Och jag saknar inte berusningen alls. Jag kan starkt rekommendera denna kurs för alla som har någon gång känt att de dricker för mycket ibland.